MA - VR: 09.00 - 17.00
ZATERDAG: 09.00 - 16.00

Chalet – Permanente bewoning

Koop-chalet met permanente bewoning: hoe zit het met de regels  en wat zijn de mogelijkheden?

In principe zijn al onze chalets bedoeld voor recreatief gebruik. Maar wij krijgen ook steeds vaker vragen over de mogelijkheden van een koop-chalet met permanente bewoning. Die vragen zijn niet altijd even makkelijk te beantwoorden. Want op dit moment is er in Nederland nog geen eenduidig beleid als het gaat om een chalet waar je permanent mag wonen. Sla er de berichtgeving maar eens op na…

Bent u zelf op zoek naar een chalet waar je permanent mag wonen? In dit artikel proberen wij u een zo compleet mogelijk overzicht te geven van de huidige stand van zaken (juni 2020). Maar wij adviseren u ook nadrukkelijk om de actuele ontwikkelingen goed in de gaten te houden!

Chalet te koop: permanente bewoning toegestaan?

Stel, u ziet een chalet te koop – of te huur – staan op een vakantiepark. Is permanente bewoning dan toegestaan? Vooralsnog luidt het antwoord: op de meeste vakantieparken is dat op dit moment niet toegestaan.

Chalet te koop: permanente bewoning toegestaan buiten vakantieparken?

Maar als u een chalet koopt en dat buiten een vakantiepark wil bewonen? Bijvoorbeeld op uw eigen terrein? Wij raden om in dat geval bij de gemeente te informeren welke regels er gelden. Want die kunnen per gemeente (en per situatie) verschillen.

Chalet kopen permanente bewoning: gaan de regels veranderen?

In de Tweede Kamer gaan er al langere tijd stemmen op om een (koop)chalet met permanente bewoning ook op vakantieparken toe te staan. Op dit moment (juni 2020) is er zelfs een meerderheid voor het legaliseren van permanente bewoning. Onder meer vanwege de krappe woningmarkt in ons land.

Chalet permanente bewoning: de mantelzorgwoning

Een bijzonder type chalet voor permanente bewoning is het mantelzorgchalet. Een chalet dat kinderen (al dan niet tijdelijk) op het terrein van hun ouders kunnen plaatsen. Of andersom, een aanleunwoning die op het terrein van de kinderen komt te staan. Lees meer over het gebruik van een chalet als mantelzorgwoning.

Chalet kopen permanente bewoning: waarop letten?

Wij adviseren u om eerst goed uit te zoeken of permanente bewoning toegestaan is op de plek die u op het oog hebt, en dan pas op zoek te gaan naar een chalet. Er bestaat overigens niet zoiets als een permanent-wonen-chalet. Wel bieden wij verschillende recreatieve modellen die in principe ook geschikt zijn voor permanente bewoning.

Zo worden onze Lacet chalets standaard geleverd met 100 mm isolatie in het dak, de vloer de wanden, evenals dubbel glas. Op verzoek is ook een hogere mate van isolatie mogelijk. En verschillende van de ABI chalets in ons assortiment kunnen desgewenst ook worden geleverd in een ‘residential’ uitvoering met isolatie, dubbel glas en centrale verwarming.

Permanent wonen: chalet of stacaravan?

Mensen die op zoek zijn naar een oplossing voor (semi-)permanente bewoning kiezen in de regel eerder voor een chalet dan voor een stacaravan. De belangrijkste reden: die bieden over het algemeen meer ruimte. Daarnaast is er bij chalets een ruimere keuze als het gaat om zogeheten ‘residential options’. Zie ook: wintervast chalet.

Kunststof of houten chalet voor permanente bewoning?

Zelf verkopen wij vrijwel uitsluitend chalets met een kunststof buitenbekleding, waaronder modellen met zogeheten ‘residential options’. We hebben een ruim, continu wisselend aanbod aan nieuwe en gebruikte modellen:

  • Bekijk ons aanbod aan nieuwe chalets
  • Bekijk ons aanbod aan gebruikte chalets

Chalet permanente bewoning: zelf een chalet bouwen voor permanente bewoning

Wilt u zelf een chalet laten bouwen? Een groot deel van de nieuwe chalets die wij aanbieden is rechtstreeks afkomstig van onze eigen fabriek voor chaletbouw: Lacet Niederrhein. Daar kunt u uw chalet desgewenst ook helemaal naar wens laten bouwen. Bijvoorbeeld met een extra hoog isolatieniveau, of extra ruimte voor (semi-)permanente bewoning.