Op Koningsdag, zaterdag 27 april, zijn wij gesloten
MA - VR: 09.00 - 17.00
ZATERDAG: 09.00 - 16.00

Mantelzorgwoning

Een mantelzorgwoning kopen of bouwen 

Het fenomeen mantelzorg is al lang niet meer weg te denken uit onze samenleving. In Nederland hebben we inmiddels vier miljoen mantelzorgers: mensen die (aanvullende) hulp bieden aan iemand in hun eigen sociale omgeving. Bent u zelf mantelzorger? Of ontvangt u mantelzorg? En zou u het fijn vinden om (tijdelijk) wat dichter bij elkaar te wonen? Dan kan een mantelzorgwoning uitkomst bieden.

Maar wat is een mantelzorgwoning precies? Welke regels gelden er voor het bouwen of plaatsen? En als u kiest voor een chalet: schaft u dat dan kant en klaar aan of laat u er eentje bouwen? In dit artikel hebben we de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

Wat is een mantelzorgwoning?

De Nederlandse overheid omschrijft een mantelzorgwoning als ‘een woning op het terrein van het huis van iemand die zorg nodig heeft’. De mantelzorgwoning wordt in dat geval dus bewoond door degene die de zorg geeft. Dat kan een familielid zijn, maar ook een vriend of bekende van degene die zorg nodig heeft. Het komt echter ook voor dat de mantelzorgwoning juist bewoond wordt door degene die de zorg ontvangt, en dat de mantelzorger bewoner is van het hoofdverblijf.

Soms wordt een mantelzorgwoning als aanbouw aan het huis gebouwd, of wordt bijvoorbeeld de garage, de schuur of het tuinhuis omgebouwd tot (tijdelijk) verblijf. Maar steeds vaker zien we dat mensen een vrijstaand bouwwerk in de tuin plaatsen, bijvoorbeeld een chalet.

Welke regels gelden er voor het plaatsen van een mantelzorgwoning?

Tegenwoordig hebt u niet langer een zogeheten omgevingsvergunning (de vroegere bouwvergunning) nodig om een mantelzorgwoning op uw eigen terrein te plaatsen. Maar let op: dit betekent niet dat u zich niet aan bepaalde regels moet houden bij het bouwen of plaatsen van een mantelzorgwoning. U moet zich bijvoorbeeld wel gewoon houden aan de regels van het Bouwbesluit. Wij adviseren u dan ook om u hierover goed te laten informeren voordat u besluit een mantelzorgwoning te kopen of te laten bouwen. De meest voor de hand liggende partij om uw plannen in eerste instantie mee te bespreken, is de gemeente.

Mantelzorgwoningen te koop: kant en klaar (prefab) of laten bouwen?

In tegenstelling tot de meeste vakantiehuizen wordt een mantelzorgchalet doorlopend bewoond, in alle seizoenen. En ook op andere gebieden worden er, vanwege de semi-permanente aard van de bewoning, vaak hogere eisen aan gesteld. Als u voldoende tijd hebt, kan het daarom verstandiger zijn om uw zorgwoning op maat te laten bouwen. Is er weinig tijd te verliezen met het plaatsen van de woning? Dan kiezen veel mensen juist voor een prefab mantelzorgwoning, bijvoorbeeld een prefab chalet.

In principe zijn alle chalets die wij op ons showterrein in Cuijk op voorraad hebben staan bedoeld voor recreatief gebruik. Wel zijn verschillende modellen in ons assortiment (bijvoorbeeld enkele van onze ABI chalets) uit te voeren in een zogeheten ‘residential option’. En ook de modellen van ons eigen merk Lacet zijn vrijwel altijd standaard uitgerust met 100 mm isolatie en dubbel glas. Op verzoek is ook een hogere mate van isolatie mogelijk.

Wilt u een kant en klaar chalet kopen om, al dan niet tijdelijk, te gebruiken als prefab mantelzorgwoning? Wat ons betreft kunt u vandaag al komen kijken en uw chalet bij wijze van spreken morgen al laten afleveren op de plaats van bestemming. Uiteraard onder voorbehoud van de planning van de transporteur. En nogmaals: informeer eerst even goed bij de gemeente aan welke regels u zich moet houden, aangezien ook een mantelzorgwoning gewoon moet voldoen aan het Bouwbesluit.

Mantelzorgwoning bouwen: uw eigen mantelzorgchalet op maat laten produceren

Een bredere gang en lagere drempels, zodat iemand zich makkelijk kan bewegen – ook met een rollator of rolstoel. Extra isolatie zodat het ook in de winter aangenaam verblijven is… Door uw chalet op maat te laten maken, kunt u uw zorgwoning helemaal afstemmen op uw eigen wensen.

Overweeg daarom vooral ook onze mogelijkheden voor chaletbouw op maat. Vlak over de Duitse grens hebben wij onze eigen fabriek voor chaletbouw, waar we ook veel chalets produceren die bedoeld zijn als mantelzorgwoning.

Wat als de mantelzorg ophoudt? Moet ik de woning dan afbreken of verwijderen?

Zoals we in het begin van dit artikel al aangaven hebt u in Nederland tegenwoordig geen omgevingsvergunning meer nodig om een mantelzorgwoning op uw eigen terrein te plaatsen. Maar wat als de mantelzorg ophoudt? Mag u uw mantelzorgchalet dan nog wel blijven gebruiken als woning?

Het antwoord luidt: nee, dat is helaas niet toegestaan. U hoeft het bouwwerk overigens niet per se af te breken, omdat u deze nog wel voor andere zaken mag gebruiken. Maar de badkamer en keuken moet u bijvoorbeeld wel verwijderen.

Een groot voordeel van een chalet is dat het na gebruik nog prima te verplaatsen is. U kunt het dus ook verkopen of elders een nieuwe bestemming geven!